Zabalj Online

Vi ste ovde: Početna Razno
Plate u Srbiji raznolike po opštinama Istaknut
Prosečna neto zarada isplaćena u aprilu ove godine u Srbiji iznosila je 45.605 dinara, i u odnosu na mart je nominalno veća 5,8 odsto a realno 5,3, saopštio je juče Republički zavod za statistiku.

U Vojvodini plata isplaćena u aprilu bila je 45.857 dinara, takođe veća od martovske, koja je iznosila 41.975 dinara.

Najbolje su prošli zaposleni u Beočinu, koji su u aprilu dobili 77.445 dinara.

Njihove su koverte spram martovskih dobrano porasle – tog meseca imali su 50.891 dinar. Ne mogu se požaliti ni Novosađani, naravno oni koji primaju zarade.

Oni su u aprilu kući odneli 58.009 dinara (u martovskim kovertama imali su 48.312 dinara). Podsetimo, prošlogodišnja plata Novosađana bila je 50.643 dinara i rasla je 0,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Plate veće od vojvođanskog i republičkog proseka imali su i zaposleni u Pančevu (49.935 dinara), Pećincima (49.102), Apatinu (46.928)...

Daleko ispod proseka u aprilu su dobili zaposleni u Alibunaru, gde je isplaćena najmanja vojvođanska zarada – 29.082 dinara.

Najveća plata u Srbiji je surčinska – 83.390 dinara, dok je na Novom Beogradu 76.040...Aprilska prosečna neto plata je, međutim, nominalno 0,5 odsto a realno 2,3 procenta manja nego u istom mesecu prošle godine.

Prosečna bruto zarada isplaćena u aprilu 2015. iznosila je 62.532 dinara, što je nominalno 5,7 odsto a realno 5,2 procenata više u odnosu na prethodni mesec, dok je u poređenju s istim lanjskim mesecom nominalno manja 1 odsto a realno 2,8.

Prosečna neto plata isplaćena u periodu januar–april 2015. godine nominalno je manja 0,3 odsto i realno 1,4 u odnosu na uporedni period prošle godine, dok je bruto zarada bila 0,6 odsto a realno 1,7 procenat niža, po saopštenju RZS-a.

Posmatrajući po delatnostima, najlošije su i tog meseca prošli zaposleni u putničkim agencijama (tur-operateri i rezervacije). U njihovim aprilskim kovertama našlo se tek 14.512 dinara. Nešto bolje stoje tekstilci, koji su u proseku imali 24.265 dinara.

RTV

Opširnije...

Vojvodina potpuno digitalizovana Istaknut
18. maj 2015.
Vojvodina potpuno digitalizovana
NOVI SAD -

Uključivanjem digitalnog predajnika na emisionoj stanici "Crveni Čot" na Fruškoj gori danas je u potpunosti obavljena digitalizacija emitovanja televizijskog programa na teritoriji Vojvodine. ...

Treće po redu isključivanje analognog signala u Srbiji i prelazak na digitalnu televiziju zajednički su na "Crvenom Čotu" obavili državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, vršilac dužnosti direktora JP Emisione tehnike i veze Branko Gogić i predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (RTEM) Goran Karadžić.

Naglasivši da će projekat digitalizacije Srbije doneti u prvom redu tehnološki iskorak i napredak u našoj zemlji, Matićeva je rekla da će kasnije, analogne frekvencije koje će biti prodavane na aukciji, doneti znatne prihode za budžet Republike Srbije.

"Digitalizacija je ogroman iskorak u budućnost i omogućava da se savremene tehnologije koriste za razvoj širokopojasnog interneta, kao i telekomunikacija u zdravstvu, saobraćaju i drugim sferama društva", rekla je Matić novinarima.

Napominjući da je ovo treće uključivanje digitalnog signala u Vojvodini, posle Vršca i Subotice uspešno obavljeno, Gogić je istakao da je sada već izvesno da će kompletan projekat digitalizacije u našoj zemlji biti završen pre 17. juna, krajnjeg roka koji je predviđen odgovarajućim međunarodnim dogovorom.

On je napomenuo da će emitovanjem digitalnog programa sa "Crvenog Čota", tim savremenim televizijskim signalom, biti pokriveno više od milion stanovnika u Vojvodini.

Gogić je dodao da će od danas građani ovog područja moći da primaju i digitalni signal iz susednih zemalja Hrvatske i Mađarske.

On je istakao da je sveukupni proces digitalizacije u Srbiji koštao 37,5 miliona evra od čega je 10,5 miliona bila donacija EU iz 2010. godine, a ostalo je investirala država Srbija koja, kako je dodao, očekuje da kroz prodaju digitalne dividende ostvari prihod od oko 75 miliona evra.

Predsednik Saveta RTEM-a Karadžić je čestitao svim institucijama i preduzećima čijim se angažovanjem uspešno završava proces digitalizacije u Srbiji.

On je rekao da je naša zemlja možda malo kasnila u odnosu na Evropu kada je reč o digitalizaciji ali smo, kako je naglasio, postavili sistem koji je savremeniji i bolji od onih u mnogim evropskim državama.

Karadžić je, u ime Regularnog tela za elektronske medije, pozvao emitere da iskoriste ovaj savremeni standard za unapređenje svog programa što će doneti značajne pogodnosti gledaocima, a njima samima povećanje prihoda.

Na novijem antenskom stubu emisione stanice "Crveni Čot", visine 104 metra, postavljen je antenski sistem od 12 spratova antena, okrenutih na sve četiri strane sveta.

Neprekidno napajanje emisione stanice osigurano je najmodernijim UPS uređajima i agregatom.

Kako je najavljeno, sledeće uključivanje digitalnih predajnika biće obavljeno na emisionoj stanici Avala 25. maja, a potom slede Rudnik - Crvi Vrh, Tupižnica, Tornik - Ovčar i Deli Jovan 1. juna, dok je uključivanje emisionih stanica Besna kobila, Jastrebac, Kopaonik i Cer - Maljen predviđeno za 15. juni.

Opširnije...

Saopštenje Nezavisnog Društva Novinara Vojvodine Istaknut
NDNV: Daleko su medijske slobode
 
Srbija i Vojvodina i ovaj 3. maj, međunarodni Dan slobode medija, dočekuju bez medijskih sloboda, sa instrumentalizovanim i korumpiranim medijima i poniženim novinarima, niskim profesionalnim standardima i građanima koji nemaju valjane informacije uz pomoć kojih bi ispravno donosili važne životne odluke.
 
Medijski zakoni, doneseni prošle godine, iako usklađeni sa evropskim normama i zahtevima novinarskih i medijskih udruženja, tek treba u praksi da se potvrde, a za sada se stiče utisak da oni idu drumom dok medijska stvarnost juri gustom šumom isprepletenom od političkih i ekonomskih uticaja i sada več javnih upliva raznih tajnih službi.
 
O pritiscima i kontroli medija svedočio je i ovogodišnji izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije, čiji su rezultati više nego zabrinjavajući i govore da se u protekle četiri godine, od prethodnog izveštaja, medijska situacija dodatno pogoršala.
 
Pojedini mediji na tako drastičan način krše profesionalne norme, stavljajući se u službu stvaranja kulta ličnosti Aleksandra Vučića i organizujući sramne hajke na njegove političke protivnike, da će kao takvi zasigurno ući u istoriju novinarskog beščašća, kao i njihovi ratnohuškački prethodnici iz devedesetih godina.
 
Zabrinjava dodatno to što ni većina mejnstrim medija nije značajno odmakla od ovog modela, odnosno da je ozbiljno ugrožen medijski pluralizam a kritička misao uglavnom proterana na internet.
 
NDNV sa velikom pažnjom prati izbor novih vodećih ljudi javnih servisa RTS-a i RTV-a, uz uverenje da će ovaj odabir jasno ukazati na to da li medijska scena ima bilo kakvu šansu za oporavak. Izbor će ukazati da li će pozitivni pomaci na RTV-u biti nastavljeni i da li će RTS uspeti bar malo da se iščupa iz orijaškog zagrljaja vlasti.
 
Novi Sad, 2. maj 2015.
 
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Opširnije...

Tantra je duhovni put koji nam dolazi iz Indije i obuhvata tantričku jogu, tantričku masažu i tantrički seks. I mnogo više od toga. Tantra je najdublje saznanje o ljudskom biću.

Sama reč tantra znači „tkanje“ označavajući time trajnost, a u najširem smislu metod. Tantrička škola u svemu vidi božansko i ne pravi razliku izmedju tela i duha. Naprotiv, tantra vidi telo kao manifestaciju duha. Po tantri, ovaj svet je igra muške i ženske energije, Šive i Šakti.

Danas, bavljenje tantrom ne znači odricanje od porodice, posla, imovine i zadovoljstava, nego lično eksperimentisanje telesnim i seksualnim kao put ka prosvetljenju/spasenju.

Tantra je kult ekstaze, lična religija zasnovana na mističnom iskustvu radosti, a ne na uspostavljenoj dogmi. Seks je tantru nešto sveto. Tantrička umetnost, pisanje i religijski rituali slave seks. Tantrici su anti-askete, oni potvrđuju život. Oni uče otkrivanje božanskog kroz izražavanje potpunog čoveka. Oni koriste sva čula, um i duh da bi dosegli mistične vrhove. Oni su, zapravo, avatari - vladari svakog elementa koji nam je važan za život.

Tantra podstiče isceljenje kroz duboko opuštanje, smanjivanje stresa, razbijanje energetskih blokada, detoksikaciju, oslobadjanje bola i telesne napetosti i uravnotežavanje čitavog čovekovog bića. Na psihičkom nivou, Tantra podstiče čovekove stvaralačke sposobnosti i talente.

Stara preko 6000 godina, a tako moderna i revolucionarna u isto vreme, tantra je jedina duhovna tradicija koja je uspela da spoji nebo i zemlju na najprirodniji način i da transcendira naše energije.

Ne sumnjajte u ono što je tako staro, ne analizirajte, samo vaše srce zna šta je istina, samo ono ima pravi odgovor i ključ za sve vaše probleme!

 Šta je tantrička masaža?

 Close your eyes. Fall in Love. Stay there.

Tantrička masaža je vrsta ayurvedske masaže koja dolazi iz Indije i predstavlja više od same masaže tela. Da bi se ovaj vid masaže pravilno izveo, osoba koja je izvodi mora savladati osnovne i napredne principe tantre i meditacije. Postoji intimna veza izmedju tantre i svete svesti. Kamasutra (poznavanje želje) sastoji se od šezdeset i četiri veštine. One uče osobu kako da ovlada raznim segmentima, medju kojima se nalazi i masaža. Dakle, masaža je, u Indiji, doživljavana kao jedna od tantra veština, i kao takva ima bitnu ulogu u globalnom razvoju ljudskog bića.

Tantra se služi masažom, kako bi dve osobe dosegle suštinu iskustva praiskonskog jedinstva. U pomenutom iskustvu izdvajaju se dva principa, dva komplementarna polariteta: Shakti (ženski) i Shiva (muški). U telu svake osobe, kao i u celokupnom univerzumu, u harmoniji koegzistiraju oba kosmička principa. Pametnim i savesnim održavanjem ovog sklada, čuvaju se zdravlje i život.

Naučnici govore o početku stvaranja kao o Big Bang-u, velikoj eksploziji. Biblija kaže: "U početku beše reč." Očigledno je da se ova reč pretvorila u zvuk. Sa tantričkog aspekta posmatrano, početak je bio jedna velika eksplozija uživanja, uzbudjenja božanskog, spajanje muškog i ženskog načela. Ova se eksplozija dalje širila i nije se završila za sedam dana. Stvaranje se dešavalo dan za danom, zato što je živo.

Latice i seme cveća (muško i žensko), dan i noć, hladnoća i toplota... sve je u ravnoteži. Tantra se zalaže za orgazmičko življenje, što bi značilo ushićeno, u zanosu jutra, suncu podneva, predvečerju, noći, zvezdama, mesecu, moru, zemlji, vatri... i svim onim što dolazi sa stvaranjem.

Zbog toga, terapeut uz pomoć tantričke masaže ovladava energijom i sa njom stvara unutrašnje puteve za uzdizanje osobe ka višim nivoima orgazmičke percepcije radosti.

Orgazam se ne tiče samo seksualnog. Na primer, kada slušate svoju omiljenu pesmu, vaši hormoni luče, vaše emocije nadiru, osećate e srećnima, pevate, postajete jedno sa životom, sa pozitivnim, želite da stvarate, u zanosu ste. Tako je tantrička masaža poziv na stanje eksplozivnosti, poziv na uživanje.

Tantrička masaža započinje drevnim tantričkim ritualima i meditacijom, kako bi se fokusirali na energetske tačke na telu i duhovnu vezu sa celim svemirom. Ukratko, ovaj vid masaže je jedinstven i poseban oblik masaže, sa svojim specifičnostima. Ono što je glavno kod ovog vida masaže je naročito fokusiranje na osećaje i emocionalno stanje klijenta, više nego na sam fizički aspekt. Drugim rečima, akcenat nije na relaksaciji tela od svakodnevnog stresa, na opuštanju mišića ili na fokusiranju na fizičko zdravlje. Tantrička masaža je karakteristična po tome što budi skrivenu energiju klijentovog bića i povezuje ga sa celim univerzumom. Tantra je staza, putem koje se budi ljubavni potencijal i spaja se sa urodjenom inteligencijom, koju svaka osoba poseduje.

Kod tantričke masaže karakteristični su spori, lagani i naročito senzualni pokreti, koji su dobri za kanalisanje energije koja nas dovodi do drugačije spoznaje realnosti. Da bi se postigao idealan efekat, naročito treba posvetiti pažnju masiranju celog tela kako bi koža bila što opuštenija.

Meditiranje i muzika su jedino što je neophodno za ovu masažu. Pa ipak, muzika koja prati ovu vrstu masaže mora biti povezana sa meditacijom i duhovnom svešću.

Prema tome, tantrička masaža je svojevrsna kombinacije relax masaže, odnosno, klasične, opuštajuće masaže celog tela, sa stimulacijom erogenih zona. Erogene zone nisu samo polni organi, već i mnoge druge tačke na telu žene i muškarca. Osim toga, prilikom tantričke masaže jako je važno pokrenuti, energizovati, “otvoriti” sve energentske centre našeg bića (čakre) i povezati ih u jedinstvenu celinu.

Tantričkom masažom oslobadjamo, podstičemo ili održavamo zdrav libido klijenta i manipulišemo njime, kako bi dosegli i do ostalih, najčešće zanemarenih, aspekata naše ličnosti. I ne samo to. Seksualna energija može nas izlečiti i produžiti nam život, a ako smo u stanju doživeti duboku sreću prilikom seksualnog iskustva, u stanju smo doživeti i potpunu regeneraciju, ne samo svog života, već i života onih onih nas. Ukoliko budete praktikovali redovne tretmane tantričke masaže, dolazi do potpune regeneracije tela, duše i duha.

Drugim rečima, tantrička masaža je nešto kao predigra u seksu. Da biste vodili ljubav s partnerom, najpre morate izaći sa njim na kafu ili poljubiti ga. Naravno, ima slučajeva kada odmah želimo da se spojimo s partnerom, što ne mora biti loše - seks sam po sebi podiže seksualnu energiju - ali, najčešće nije tako. Na sličan način, tantrička masaža, postupno i sistematski, kreće od prve čakre, a završava ovlašnim, neformalnim i nežnim pokretima kojima prelazi preko celog klijentovog tela. U prevodu, tantrička masaža završava maženjem, a ponekad i plesom ili nekim drugim ritualnim vežbama, koje doprinose potpunom opuštanju i prepuštanju seksualnoj energiji.

"Obićne" masaže koje parovi praktikuju u sklopu erotskog čina mogu da pomognu, ali tantrička masaža se od "obične seksualne igre" razlikuje po tome što profesionalni maser i seksualni terapeut zna koje tačke treba stimulisati, kojim intenzitetom, koliko dugo itd, kako bi se ceo organizam pripremio i otvorio ka normalnom funkcionisanju.

Mnogi ljudi nemaju problem sa egom, jer su svesni svojih vrednosti, ali se ipak ne osećaju dovoljno poželjni i voljeni. To je zato što su im centri koji su zaduženi za zdravo funkcionisanje u materijalnom svetu blokirani. Ukoliko osoba poseduje manjak samopouzdanja u tom smislu, tantrička masaža može da mu pomogne u podizanju istog, budući da se ovom masažom aktiviraju zanemareni aspekti naše ličnosti kao što su emocije i seksualnost, a samim tim i osećaj prihvaćenosti od strane suprotnog pola. Seks može da pomogne, kao i vodjenje zdravog načina života, ali tantrička masaža i tantrički seks (stari preko 6000 godina) i dalje su neprevazidjene metode koje pomažu da bismo se pravilno opustili i - potpuno…

I na zapadu i na istoku odvajkada postoje tantrički maseri, seksualni terapeuti i seksualni surogat partneri, a njihova profesija danas je modernizovana, institucionalazovana, primenjena i cenjena. Osim toga, u mnogim školama postoji predmet "seksualno obrazovanje", koji će se, verujem, uskoro uvesti i u naše škole.

Iako tantrička masaža podrazumeva izvesna ulaganja (energija i vreme masera/maserke, skupa prirodna ulja, prateća oprema, usavršavanje znanja), ono što je najvažnije u ovom poslu (kao, uostalom, i u svakom drugom) jeste talenat i ljubav za isti. Postoje mnogi (najčešće samouki) maseri, kojima je na prvom mestu finansijski momenat, a kvalitet usluge na desetom, što smatram totalnim profesionalnim fejkom.

Svaki tantrički maser je dužan, a trebalo bi da oseća i prirodnu potrebu za tim, da svom klijentu pruži sveobuhvatan tretman, od optimalne sobne temperature, preko kvalitetnih prirodnih ulja, pa sve do posvećene i nežne masaže, te psihološkog kontakta sa klijentom. Mnogi maseri, iako žive od ovog posla i moraju finansijski da pokriju svoje troškove i uloženu energiju, imaju za cilj samo da "obrnu" ogromne količine novca za kratko vreme, ne vodeći računa o klijentima, njihovom pulsu i željama, niti o svom ličnom glasu. Ono što je najvažnije u ovom poslu jeste, pre svega, ljubav prema istom, pa tek onda i finansijski momenat.

Ako ste napeti, nervozni, umorni, radoznali, ako ste seksualno neiskusni, neinformisani, blokirani... dodjite kod profesionalne maserke sa višegodišnjim iskustvom. Nakon tretmana sa njom bićete preporodjeni i puni energije za nove životne vrhove!

Šta je tantra joga?

Disanje je život, i ako dobro dišete,

živećete dugo na ovom svetu.

Tantra joga je sveobuhvatnost i prihvatanje svega, neodbacivanje ničega, ona je joga života. Prihvatanje, pre svega, sebe onakvima kakvi smo, a zatim i prihvatanje sveta kakav jeste. Prihvatanje ne znači odobravanje, ali ovog časa svet je takav kakav je i promena je moguća jedino prihvatanjem sadašnjosti.

Tantra joga obuhvata različite vrste joge:

- Mantra joga - koristi zvuk/frekvencije radi pročišćenja uma

- Jantra joga - usredsređivanje na mistične dijagrame - mandale

- Kundalini joga - tehnika otvaranja energetskih centara - čakri

- Krija joga - slojevite tehnike pranajama joga disanja radi sjedinjenja sa Božanskim u nama

- Nada joga - postizanje jednstva kroz zvuk, bio on unutrašnji ili spoljni

U tantra jogi sve tehnike, od joga položaja do meditacije, poseban značaj daju disanju, zato što nas ono vezuje za sadašnji trenutak i zato što nas ti trenuci povezuju sa našom životnom energijom. Usporavanje disanja i uskladjivanje udaha i izdaha sa partnerom smanjuje napetost. Tantra joga može biti savršen uvod u tantrički seks sa partnerom.

Šta je tantrički seks?

 Nema te sile na svetu koja je jača od strastvene ljubavi.

Ljubavi koja, poput reke, ruši sve pred sobom. I transformiše.

Prema sebi, detetu, ljubavniku, prijatelju, suncu, večeri, muzici...

Dodir, kao i seksualni odnos, veoma su važan deo identiteta svakog čoveka. Jer, kroz seks se pročišćavamo. Svu lošu energiju i nagomilani stres, kao i emocije koje osećamo prema partneru, oslobadjamo u činu vodjenja ljubavi. Žena kroz muškarca, a muškarac kroz ženu. Seks predstavlja malu smrt, emocije, nesvesno, ali i novi početak. Svaka smrt nam daje novu snagu za život. Nema radjanja bez te male smrti, bez spajanja. Dan bez noći ne može, a ni obrnuto.

Ipak, mnogi su u tom pogledu, usled tradicije, društva, politike, religije..., blokirani i puni predrasuda. Seks i tantra uopšte vekovima su im pogrešno interpretirani. Ali, tantra nije samo seks. Ona je jedan potpuni put, koji svaku osobu vodi ka njenom životnom preobražaju. Upravo zato postoje erotski maseri i instruktori tantre koji milionima klijenata svakodnevno pomažu da se oslobode inhibicija i pokrenu svoju seksualnu energiju ka višim nivoima svog postojanja.

Seks je naša osnovna energija, naša instinktivna potreba. Ona nije želja našeg uma, već naša potreba. Svaka ćelija u našem organizmu je seksualna. Mi smo proizvod seksa. A seksualna energija nije destruktivna, ona je neutralna. Svaka energija je neutralna, sve zavisi od toga kako je koristite. Ako je koristite kako treba, seksualna energija može da vas izleči i transformiše. Pravilno vodjenje seksualne energije podrazumeva korak dalje od "običnog" seksa.

Pogledajte zaljubljene. Za njih vreme stoji. Oni ne pitaju partnera gde je bio i kuda ide - važno im je samo da je tu. U stanju su satima voditi ljubav, jer žele da jedno drugom pruže potpuni užitak. Ego je mrtav, postoje samo ljubav i - sloboda. A toj slobodi, tom dubokom iskustvu sreće svi težimo. Čak i ako imamo milion partnera koje svakodnevno menjamo, mi nismo srećni. Zašto? Jer nam fali ljubav.

Nema ničeg lepšeg od zaljubljenosti! Svaki trenutak je ispunjen dodirima, poljupcima, vreme je relativan pojam - sati prolaze kao minuti. Zaljubljeni su u stanju da ceo dan provedu u krevetu, uživajući u sadašnjem trenutku ljubavi, ne očekujući ništa. Brzina kojom živimo svodi bliskost na puko postizanje vrhunca, a čak i onda kad ga dostignemo, osećamo se prazno i umorno, kao da smo izgubili deo svoje vitalne energije.

Upravo zato, čovečanstvo generalno nije srećno. Ono ne koristi svoju inteligenciju kako bi pogledalo u svoju unutrašnjost, u svoje emocije. Ljudi se bore za zemlju, a niko nije njen pravi gospodar. Brinu se zbog stvari koje se još uvek nisu dogodile, a ne znaju ni da li hoće. Skloni su kritici, umesto kreativnosti. Plaše se ljubavnog plama, umesto da mu se prepuste, umesto da shvate da je život prirodan ciklus pozitivnih i negativnih etapa, a da je njihovo samo da uživaju, pevaju, plaču, da jednostavno žive prema principima tantre. Religija podstiče čoveka da pati i da veruje da je patnja put ka dosezanju nebeskog. Tantra, medjutim, ide tik uz zadovoljstvo i ljubav.

Niko nas ne uči o našoj prirodi, a učimo činjenica koje nam ne služe u životu. Stigli smo do drugih planeta i galaksija, a kada je reč o ljubavi, seksu i zaljubljenosti, na nivou smo tinejdžera. Tantra prihvata seksualnost kao potpuno prirodan deo čoveka. Vodjenje ljubavi je prilika za duhovni razvoj, jer zadovoljstvo koje osećamo toliko zaokuplja naša čula da smo potpuno svesni sadašnjeg trenutka, svake senzacije našeg tela, disanja i dodira. Upravo ta svesnost transformiše seksualno iskustvo u ljubav. Kada vodimo ljubav na taj način, seksualna želja medju partnerima raste i bliskost se uvećava. U istočnim kulturama vodjenje ljubavi je ritual koji se može poistovetiti sa meditacijom.

Tantrički seks je jedna od veština tantre. Tantra koristi seks, jer zna da je seks najprirodniji način ka dostizanju božanskog i da je neophodan da bi se ljubav održavala i razvijala. Tantra ne odbacuje seks kao niži, nedostojan ili prljav. Tantra kaže da je seks "mulj iz koga raste lotosov cvet ljubavi". Tantra ne prihvata postojanje nižeg i višeg nego smatra da je „niže“ samo nerazvijeno „više“. Na ovaj način „sirova“ energija seksualnosti rafiniše se u energiju duhovnosti. Seksualna i energija duhovnosti su dva kraja jedne iste energije. Ako je orgazam „mala smrt“, kako ga zovu Francuzi (la petite mort), onda je tantrički orgazam “velika smrt” tj. smrt ega. To je orgazam u kojem nas nestaje u potpunosti, gde nema više doživljavača, već ostaje samo doživljaj. Medjutim, iako su pravom tantričkom seksu bliski samo zaljubljeni, tantrički seks podrazumeva i odredjene tehnike. One vam mogu pomoći čak i ako niste zaljubljeni ili tokom samozadovoljavanja. Ne postoji nijedna stvar na svetu koja je tako dobra kao tantrički seks!

Ako je vodjenje ljubavi toliko važno da iz njega proizilazi život (naše ponovno rodjenje ili rodjenje našeg deteta), onda u njemu mora postojati nešto mnogo više od postizanja vrhunca. U tantri, ljubav se vodi svesno i polako da bi seksualna energija mogla da se oslobodi i da počne da kruži, pošto su muška i ženska energija jednake i suprotne i kada su u neposrednoj blizini, medju njihovim suprotnim energetskim polovima stvara se jako magnetno polje. To može da rezultira posebnim iskustvom. Cilj partnera je da nauče da zadrže tu energiju u telu.

Tantrički seks uključuje dodirivanje, meditaciju, disanje i naravno orgazme. Vešti tantrički ljubavnici mogu dovesti jedno drugo do vrhunca gledajući se, a čak i početnici otkrivaju da jednostavne stvari poput masaže i ritmičkog disanja pojačavaju uzbudjenje i izoštravaju čula.

Izvor: Tantra svet srbija

Opširnije...

Obrazovanje romske dece - ilustracija Istaknut

Unapređenje položaja i obrazovanja Roma veoma je važno kako bi se ova populacija na što bolji način uključila u sve tokove našeg društva. Obrazovanje je neophodni preduslov za zapošljavanje a samim tim i istinsku socijalizaciju najpre dece a potom i odraslih Roma.

Društvo prijatelja dece iz Bečeja, u saradnji sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, realizuje program obrazovanja romske dece u koji su uključeni Centar za socijalni rad i Biblioteka Bečeja.


"Praćen je faktor rizika od napuštanja školovanja. Istraživanje je pokazalo da i kod dece sa visokim ocenama postoji rizik od napuštanja škole. Na samom početku roditelji su se pitali zašto njihovoj deci treba ova pomoć kada su ona odlični đaci", kaže koordinatorka i autorka projekta Izabela Šormaz.

Projekat se sprovodi na tri lokacije u Bečeju, Bačkom Petrovom Selu i Bačkom Gradištu a pohađa ga ukupno 52. dece uzrasta od prvog do sedmog razreda osnovne škole.

"Ova deca uglavnom imaju problema sa učenjem zbog socijalnog stanja. Roditelji su, uglavnom nepismeni, i nisu u stanju da im pomognu. Zbog toga je projekat i pokrenut da bi se pomoglo toj deci da bolje uče", objašnjava stručna saradnica, učiteljica Dora Nađ.

Osmogodišnji Željko Nikolić redovno dolazi i kaže da je popravio uspeh u školi od novembra kada se uključio u projekat. Jedan je od retkih koji govori romski, srpski i mađarski jezik.

"So keres, znači šta radiš. Znam i da brojim na romskom. Kod kuće najviše pričamo na srpskom ali znam i mađarski", kaže Željko.

Snežana Balaž iz Bačkog Gradišta u projekat je uključila i ćerku i sina.

"Hvala bogu nisam imala problema sa njima. Nisu najbolji đaci ali dobri su. Sada su još bolji i više slušaju. Kod kuće pričamo mađarski. Muž mi je mađarski Cigan a ja sam prava Ciganka jer su mi i mama i tata Cigani. Deca ne govore romski. Znaju samo da broje" , veli ona.

Projekat se završava u martu ali iz Društva prijatelja dece poručuju da već traže mogućnost da ga nastave jer su dosadašnji rezultati sasvim opravdali utrošenih 400 hiljada dinara.

Izvor: RTV

Opširnije...

Škoda Superb - Vlada Srbije prodaje službene automobile Istaknut
Vlada Srbije prodaje 1.583 automobila
BEOGRAD -

Vlada Srbije odlučila je na današnjoj sednici da, putem javnog oglasa, proda 1.583 putnička vozila koja su u svojini Republike Srbije.

Korisnici ovih vozila su državni organi, javne službe i javne agencije i Uprava za zajedničke poslove republičkih organa, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Precizirano je da će biti prodato 241 vozilo više i srednje kategorije starosti manje od sedam godina, 360 vozila srednje kategorija starijih od sedam godina i 982 vozila srednje i niže kategorije starija od sedam godina.


Računa se da će značajne uštede u budžetu biti ostvarene potpunom racionalizacijom korišćenja automobila, kao i smanjenjem troškova održavanja voznog parka.

Ova odluka doneta je u cilju sprovođenja programa ekonomskih ušteda i politike Vlade o odgovornom upravljanju sredstvima u javnoj svojini.

Vlada je uputila zahtev svim javnim preduzećima u Srbiji da primene ovakve mere uštede i da spisak službenih automobila hitno dostave Generalnom sekretarijatu Vlade Srbije.

Izvor: RTV

Opširnije...

Restitucija - Problemi sa restitucijom Istaknut

Za njih je restitucija mrtvo slovo na papiru
SOMBOR - ČURUG

Pedesetogodišnji Vrbašanin, diplomirani stomatolog bez zaposlenja Tibor Zađva već godinama se sa osamdesetvogodišnjom majkom Emom Merei Zađva potuca od nemila do nedraga. I pored činjenice da je njegov deda Stevan Merei, čuveni predratni somborski sarač rehabilitovan još 2007, na osnovu pismenog svedočenja petnaestak Srba, Tiborova majka ne može da dođe do očeve ne male ostavštine koja je postala biti ili ne biti njihovog biološkog opstanka.
...

"Oduzeta je saračka radnja, dve kuće i salaš sa zemljom. Od pokretne imovine, između ostalog, oduzeta su i jedna vredna štajerska kola koja su izložena u auli gradske kuće u Somboru", priča Tibor Zađva.

Za nematerijalnu štetu Ema po presudi Osnovnog suda u Somboru treba da dobije 730.000 dinara. Ali, na to čeka baš kao i na kiriju od polovine nekadašnje saračke radnje koju joj lokalna samouprava ne isplaćuje već mesecima iako dugogodišnji korisnik lokala redovno plaća zakup.

"Opština Sombor vrda pod razno-raznim izgovorima da ne može da napravi ugovor. Tu smo već dve nedelje a ugovor još nije spreman mada je još u oktobru doneto pravosnažno rešenje da to pripada mojoj majci", objašnjava Tibor Zađva.

Ema i njen sin Tibor preživljavaju od pomoći austrijskog Karitasa. Ipak, kao svedok tragičnih događaja od 1941. godine pa nadalje ne propušta priliku da se pokloni senima nevino stradalih u Raciji mađarske fašističke soldateske u Čurugu, gde smo je i zatekli, ali i drugim mestima.

"Isto tako sećam se i 1944. godine pa zato uvek, kada dolazim u Srbiju, obiđem oba mesta da odam poštu nevino stradalima. Jer, i moja tetka Polonija Laupert je stradala u novosadskoj Raciji 23. Januara", priča Ema Merei Zađva.

Njenog oca, rodoljuba, koji je spasio na desetine Srba u Somboru odveli su partizani i streljali. Danas, mnogo godina kasnije, Ema, iako je dobila sudsku rehabilitaciju svoga oca, živi bez krova nad glavom i bez primanja.

Iako je još 2011. godine donet Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju malo je onih kojima je i vraćeno ono što je država oduzela nakon Drugog svetskog rata. Ništa bolja situacija nije ni kod obeštećenja za nematerijalnu štetu koju su, na razne načine, na svojoj koži osetile hiljade njih.

Izvor: RTV

Opširnije...

Protestni skup Istaknut
NDNV poziva novinare i građane na protestni skup povodom terorističkog napada na francuski nedeljnik "Šarli Ebdo"
 
Nezavisno društvo novinara Vojvodine poziva novinare, medijske radnike i građane Novog Sada i Vojvodine da se sutra (petak, 9. januar) zajedno okupimo na Trgu slobode u Novom Sada, kako bismo izrazili protest povodom jezivog terorističkog napada na redakciju francuskog nedeljnika “Šarli Ebdo”, u kojem je ubijeno 12, a ranjeno 40 ljudi.
 
Dođite da zajedno osudimo terorizam, saučestvujemo u bolu za izgubljenim životima naših kolega i uputimo podršku francuskim novinarima i građanima!
 
Ustanimo protiv gušenja slobode izražavanja, ma gde se ona dešavala!
 
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 8. januar 2015.
 
--
NEZAVISNO DRUŠTVO
NOVINARA VOJVODINE
Zmaj Jovina 3/I
21000 Novi Sad

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Web: www.ndnv.org

Opširnije...

Cena struje u nižoj tarifi je 4 puta jeftinija Istaknut

CENA STRUJE ZA DOMAĆINSTVA

UKUPNA CENA ZA DOMAĆINSTVA za promet od 01.10.2012. godine

sa 20% poreza na dodatu vrednost i bez popusta

Domaćinstvo i ostala potrošnja 0,4kV

Jednotarifno merenje

Viša tarifa

Manja tarifa

DUT

Obračunska snaga

Naknada za merno mesto

din/kWh

din/kWh

din/kWh

din/kWh

din/kW

din/mesec

ZELENA ZONA do 350 kWh

5.26

6.01

1.50

1.50

37.90

142.88

PLAVA ZONA do 351-1600 kWh

7.89

9.02

2.26

2.26

CRVENA ZONA preko 1600 kWh

15.79

18.04

4.51

4.51

Obračunska snaga za kupce bez elektroenergetske saglasnosti

trofazni priključak

potrošnja do 350 kWh (6.9 kW)

261.51 din/mesec

potrošnja preko 350 kWh (11.04 kW)·

418.41 din/mesec

monofazni priključak (5.75 kW)

217.92 din/mesec


Za potrošače sa dvotarifnim obračunom vreme primene jeftinije struje(niža tarifa) je svaki dan od 00h do 08h narednog dana u letnjem sistemu računanja vremena, a u zimskom od 23h do 07h narednog dana.

Opširnije...

Štrajk prosvetara u opštini Žabalj Istaknut

20. novembar 2014.

Prema našim saznanjima potvrdjenim iz više izvora, prosvetari iz opštine Žabalj od ponedeljka su se pridružili štrajku koji traje već nekoliko dana na nivou Republike Srbije.


U štrajk (smanjenjem časova na pola sata) su stupile osnovne škole u Žablju, Djurdjevu i Gospodjincima.

Osnovna škola "Djura Jakšić" u Čurugu još uvek se zvanično nije pridružila štrajku, kao ni Srednja škola u Žablju, mada čuruška škola danas ima skraćene časove ali kako smo saznali "iz drugih razloga a ne zbog štrajka"!

Nezvanično - U Srbiji je danas u štrajku ukupno 40 odsto škola, odnosno 701 od 1.768 škola, saopšteno je iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Obrazloženje:

Štrajk skraćenjem časova na pola sata organizovali su Samostalni sindikat, Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja i Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost".

Oni traže da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plata dok se ne urede platni razredi svih zaposlenih u javnom sektoru, da se ne menja član pet Zakona o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja koji podrazumeva da se prvo zapošljavaju tehnološki viškovi po školama, pa tek onda da se otvore konkursi za zapošljavanje.

Reprezentativni sindikati traže i potpisivanje novog kolektivnog ugovora, jer stari ističe, kao i da ostanu jubilarne nagrade i dnevnice.

R.M.D.

Opširnije...

Strana 1 od 2